E-mail

info@imede.gr


Τηλέφωνο

2610622943

Χαράλαμπος Μπονάνος: Είναι βέβαιο πώς δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Ζούμε ιστορικές στιγμές, επιβάλλεται όμως να ανταποκριθούμε στο ιστορικό κάλεσμα.

Ο κύριος Μπονάνος δήλωσε τα εξής:

«Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε δύο επιστήμονες που διακρίνονται στην Ελληνική επιστημονική κοινότητα, τον κύριο Γώγο και την κυρία Ακινόσογλου. Θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που έχουμε τέτοιου διαμετρήματος επιστήμονες.

Δαπανήσαμε χρήματα όλοι μας για τη δωρεάν παιδεία, για να βγάλουμε γιατρούς και επιστήμονες. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, αυτοί οι γιατροί και επιστήμονες είναι ο λόγος για το θετικό πρόσημο της χώρας μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι γνώσεις που αποκτάμε όλοι μας στη διάρκεια των σπουδών μας, μπορεί κάποιες στιγμές να φαίνονται απλά πληροφορίες, αλλά έρχεται κάποτε η στιγμή που βλέπεις πόσο απαραίτητες ήταν για να αντιμετωπίσεις προκλήσεις σαν τη σημερινή.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν στη γειτονική Ιταλία ξεκίνησαν να καταγράφονται θάνατοι, από κοινού με τους κυρίους Παναγιωτακόπουλο και Γώγο, προβληματιζόμασταν για την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα και στην περιφέρεια μας. Η ανησυχία μας ήταν μεγάλη γνωρίζοντας τις αδυναμίες των νοσοκομείων μας σε περίπτωση εξέλιξης του φαινομένου.

Όταν ξεκίνησε η δοκιμασία, η κινητοποίηση όλων των στελεχών που διαθέτει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, και τα μέτρα που ελήφθησαν, απέδειξαν το πόσο καλό υλικό έχει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η διασύνδεση του λιμανιού μας με την Ιταλία ουσιαστικά μας εξέθετε στους ίδιους κινδύνους με τη γειτονική χώρα. Η απάντηση της περιφέρειας ήταν σχολαστικός έλεγχος σε κάθε μέσο και κάθε επιβάτη, χωρίς να υπολογίζονται αργίες, ωράρια και άλλες τεράστιες δυσκολίες, σε απόλυτη συνεργασία με το λιμεναρχείο και τους ναυτιλιακούς πράκτορες.

Αποδείξαμε ότι τα δημόσια πράγματα μπορούν να γίνουν και αλλιώς. Η Περιφέρεια δεν νιώθει απολογητής της κεντρικής εξουσίας, αλλά αποτελεί την τοπική διακυβέρνηση.

Έπειτα προχωρήσαμε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπου η ταχύτητα των εξελίξεων ήταν τέτοια που απαιτούσε την άμεση εφαρμογή τους (ενημέρωση πληθυσμού, σχολεία, καταστήματα εστίασης κ.α.). Όταν επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, πήραμε πρωτοβουλίες για δράσεις μέσω της τεχνολογίας για να υποστηρίξουμε τους πολίτες που παρέμεναν στο σπίτι τους.

Διαθέσαμε οικονομικούς πόρους για να στηρίξουμε τη λειτουργία του ΕΣΥ, εκεί που δίνεται η μεγάλη μάχη. Στηρίξαμε όσους περισσότερους μπορούσαμε με κάθε δυνατό τρόπο (παροχή υγειονομικού υλικού, προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για πρόσβαση στις υπηρεσίες εκπαίδευσης κ.α.).

Η πανδημία είναι ένα πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και επικουρικά ένα ζήτημα ιατρικής περίθαλψης.

Είναι βέβαιο πώς δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Ζούμε μία ιστορική εποχή, επιβάλλεται όμως να ανταποκριθούμε στο ιστορικό κάλεσμα.

Όσο δεν έχουμε εμβόλιο κάνεις δεν πρέπει να εφησυχάζει. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Να δείξουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες μας και στην ιατρική κοινότητα.»

*Ο Χαράλαμπος Μπονάνος είναι ιατρός και Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *